Consumatorismul
Pentru că zi de zi ni se spune că este ok ce facem, zi de zi ne este spălat creierul de oameni care stau și gândesc cum să ne proasteasca pentru interesul propriu.
În momentul de față, nu cred că sunt mulți cei care știu să facă diferența între nevoile reale și nevoile impuse de: societate, politică, trend.
Mi-am permis să afirm cele de mai sus, pentru că eu mi-am sacrificat televizorul acum 4, 5 ani. A fost extrem de greu să iau decizia de a nu mai avea un obiect cu care am trăit constant, dar am considerat că Elodia, Monica Columbeanu, Kim Kardashian, minciunile politice, reclamele etc. nu merită atâtea ore din viața mea. Am decis să trăiesc, nu să-i văd pe alții cum o fac.
Liberă dar totuși informată, am internet și mă uit la ce vreau, ce mă interesează, când vreau și fără reclame; iar dacă vreau să pun pauză să mă duc la toaletă, o fac linistata fără frica de a pierde ceva.
Cu această descoperire am început să-mi pun tot mai multe întrebări:
De ce avem nevoie permanent de un telefon nou, de ce trebuie să ne schimbăm garderoba în fiecare an, de ce avem n oale și cratițe în casă deși pe zi folosim maxim 2 3, de ce avem n tipuri de săpunuri fiecare aproape pentru o zona diferită a corpului când bunica-mea se spăla cu săpun făcut din grasime de porc și sodă, de ce se taie copaci ca omul să se șteargă la fund cu el, când există apa și n tipuri de săpunuri, de ce există n tipuri de apă îmbuteliată atâta timp cât apa ar trebui să fie un drept gratuit dobândit prin naștere.
Americanii le numesc power words, în traducere exactă: cuvinte puternice.
In urmă cu 2 -3 ani am învățat că o vânzare reușită se face prin forță și prin constanța abordarii, anume:
- Tu-mi spui că nu vrei produsul meu
- Eu îți explic că vrei, că toată lumea vrea iar tu ești un înapoiat dacă nu-ți dorești ce toată lumea deja are.
- Tu-mi spui că nu-ți pasă,
- Eu îți spun că trebuie să-ți pese pentru că tuturor le pasă,
- Tu îmi explici în continuare că nu-ți pasă și nu vrei iar atunci mă enervezi și-ți explic foarte pe față că ești pe punctul de a rata o ofertă pe ultima suta de metri, mai mult, oferta iți oferă gratuitate pe altă parte(sau gratis alt produs inutil pe lângă), cei care au refuzat produsul s-au întors înapoi când și-au dat seama ce au ratat, dar noi nu le-am mai putut satisface cererea deoarece pentru ei oferta a expirat.
Dacă și în acest punct omul refuză nu e nimic, îl apelezi și mâine și poimâine, provocându-l cu alte power words, care până la urmă vor face click în capul sau și acesta va fi învins, cumparandu-ți mizeria.
Această e tehnica învață de mine, dar observ că nu mai funcționează în vremurile prezente, deși au trecut doar 2 ani.
Noua strategie nu mai este atât de agresivă, omul nu mai este fraierul de acum 2 ani așa că și cuvintele puternice s-au adaptat nevoilor lui.
De la cuvântul trebuie s-a ajuns la sugestie, de la acum s-a ajuns la când doriți, de la toată lumea vrea la nu mulți pot beneficia etc. Noile power words sunt cuvinte puternice pentru oamenii care vor să fie liberi, nu condiționați, dar e o iluzie!
Îmi pare rău că am reușit să te prostesc și sincer nu știu cum ai scos-o la capăt acum 2 ierni când a fost ger!
Îmi pare rău că ți-am vândut o asigurare fără niciun fundament real care niciodată probabil nu te-ar fi despăgubit. Îmi pare rău că n-am avut dreptul să-ți explic clar cum să renunți la ea, spundu-ți cuvinte care sigur nu le-ai înțeles.
Vânzătorul fiind la rândul lui spălat pe creier, crede în produsul care-l vinde și are forța necesară să ne spună toate argumentele din lume până când cedăm și alocam 33 de lei unui produs inutil. (gen asigurarea care o vindeam batranului)