O incursiune în istoria sistemului medical, a caselor de sănătate și a companiilor producătoare de dispozitive medicale.

Întâmplător ieri, negăsind nimic compromițător pe internet despre compania Ortopedica (din păcate nu pot face public ceea ce știu despre această companie), am decis să caut date despre firma concurentă, despre Ortoprofil (o uriașă companie producătoare de dispozitive ortopedice: orteze, proteze etc).
Pe site-ul bzi.ro am găsit șase articole scrise  în 2012 de jurnalista Monica Palimariu referitoare la Casa de asigurări de sănătate, medici și Ortoprofil. (Nu am activat pentru această firmă deci nu pot proba acuratețea articolelor, dar eu personal tind sa le cred in mare parte).

În unul dintre articole doamna Palimariu spune următoarele, citez:

 ,, Jurnaliștii cotidianului BUNĂ ZIUA IAȘI au prezentat în mai multe ediții felul în care directorul Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS),Iulian Șerban, favorizează o firmă producătoare de dispozitive medicale. Este vorba de SC Ortoprofil SRL.  
     Victima unei asemenea înșelăciuni este Costel Petroi, un tânăr în vârstă de 29 ani, din Iași. 
  Proteza nu s-a dovedit atât de bună precum a sperat, ba i-a făcut rău. 

„Mi-a dat-o așa cum a promis, în două săptămâni, numai că nu am putut să o port mai mult de câteva zile. Mă rodea îngrozitor și mi-a făcut o rană de s-a vindecat abia în vreo două luni. Nu cred că e făcută pentru piciorul meu, pentru că mi-e mare. În plus, e foarte grea și nu pot să merg decât în cârjă cu ea, așa că am renunțat. După șase zile rana era atât de adâncă, încât se vedea osul”, a spus tânărul. ”Citat http://www.bzi.ro/ 

Cred că mulți dintre noi atunci când am fost la medic și am avut nevoie de ceva, de la medicamente la proteze, orteze, am fost îndrumați într-un anume loc pentru a le achiziționa si nu oriunde ci express la o ANUMITĂ farmacie, firmă, companie sau agent.

Sunt medici care refuză să opereze dacă produsul nu este de la firma X, medici care se uită pe etichetele produselor să vadă dacă au fost achiziționate de unde spun ei, in caz contrar pacienții sunt trimiși înapoi să-l cumpere pe cel de la compania X.

De ce?!

Răspunsul îl aveți și mai sus: pentru bani.

Unii medici după anii atât de grei și lungi de studii, stau în cabinet și așteaptă.
Credeți că așteaptă pacienți?
Vă înșelați, așteaptă firmele producătoare de dispozitive medicale și farmaciile.

De ce?

Pentru a negocia câți bani va primi domnul/doamna doctor de la compania respectivă dacă trimite pacientul la ei.

Practic dragi cetățeni, se licitează cât valorează sănătatea și decența dumneavoastră, exact ca la târgul de vaci, cine dă mai mult câștigă dreptul la viața dumneavoastră. 

Ferească Dumnezeu să-i dea domnului doctor spagă o firmă cu produse proaste și scumpe care omoară pacienții, că ne vom întâlni toți în iad după ce am plătit pentru asta; iar domnul doctor și compania/farmacia, dupa moartea noastră, mai bifează o lipsă financiară din listă.

O oarecare dovadă că acest lucru s-a întâmplat (cum, contează mai puțin) găsim tot în articolele jurnalistei Palimariu:

 ,,Iulian Radu, medic primar la Clinica a III-a Chirurgie, doctorul curant al pacientului Gheorghe Turiță, a permis ca scrisoarea medicală să ajungă pe mâna celor de la firma Ortoprofil și astfel să se fabrice dosarul de decontare a sumei de 100 milioane lei vechi, alocată pentru proteze de coapse. 
  
 Scrisoarea medicală a fost furată 
  
 Bătrânului i-au fost amputate ambele picioare și avea nevoie de proteze. Doctorul infirmă orice implicare în sistem. Mai mult, susține că scrisoarea medicală care a ajuns în dosarul întocmit pe numele bătrânului, fără știrea sa, a fost furată de reprezentanta firmei Ortoprofil de pe patul bolnavului.” Citat http://www.bzi.ro/

Concluzionez imaginându-mi următoarea situație: dacă nu ne vinde medicul dreptul la decență, vine altcineva și-l fură direct din spital, din patul pacientului. Automat, avem 0 șanse de reușită contra căpușelor care ne parazitează viața.  

Dacă scenariul meu s-ar opri aici, ar fi minunat, dar lanțul de fraude, momentan fraude fanteziste sau prafuite de istorie (așa să fie oare?) continuă:

 ,,Faptul că șefii Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate, în frunte cu Iulian Șerban, favorizează anumiți furnizori de medicamente sau de dispozitive medicale se vede de la o poștă. 

Se poate observa că, cel puțin pe deconturile din anul 2011, firma Ortoprofil se află pe primul loc în fiecare lună în ceea ce privește valoarea facturilor decontate. Astfel, în timp ce aceasta primește și câte 2 miliarde lei pe luna, celelalte abia ating pragul lunar de decontare de 500 milioane lei vechi.  

 „Păi, cum să nu se ajungă la o asemenea sumă, dacă cei de la CJAS direcționează toți clienții către Ortoprofil? Vă spun eu cum funcționează sistemul de lucru de la CJAS. Noi știm pentru că am pățit-o. Vine beneficiarul la noi și întreabă dacă putem să-i procurăm un anumit dispozitiv medical. Noi îl trimitem să facă cererea la CJAS. După aceea omul se trezește că este sunat de la cealaltă firmă de profil să se prezinte să-și ridice dispozitivul”, a afirmat Valentin Ignat” Citat http://www.bzi.ro/

Nu doar medicii stau și așteaptă, același lucru îl fac și angajații/cei cu funcții sus puse sau chiar directorii unor Case de Sănătate.
Instituții care se ocupă de bani publici, de banii noștri.

Aceste instituții au o putere extraordinară asupra cetățeanului, prin ele primim reduceri substanțiale atunci când avem nevoie de exemplu, de o proteză de picor  și nu numai (deconturi se fac pentru aproape orice dispozitiv medical inaccesibil financiar cetățeanului de rând. Toti putem ajunge în situația să cerem acel decont de-a lungul vieții.).

La PROTEZA PARȚIALĂ DE PICIOR-PIROGOFF, CNAS decontează suma de: 1.975,27 Ron potrivit raportului din anul 2014.

Acești bani, deși pacientul nu-i primește în mână, (primește un act doveditor) sunt primiți cash de compania la care, pacientul își acizitioneaza proteza.
Vorbim aici de sume fabuloase de bani, care intră anual în jebul companiilor de profil cu ,,puțin” ajutor:

Beneficiarul practic e liber să aleagă orice companie din lume dorește pentru a-și lua produsul DAR aici intervine angajatul de la CAS care-i înmânează actul cu decontul, sugerându-i bietului om sa-și ia produsul de la compania X, deoarece compania X este cea mai bună, accesibilă ca preț și cea mai competentă de pe piață.
Omul normal, care nu are cunoștințe în domeniu, simte că e real ajutat de persoana care face sugestia și merge la Compania X să-și achiziționeze proteza.

Care este câștigul angajatului CAS sau a directorului?
Lunar sau anual, el primește o sumă de bani sau o ,,atenție,,. din partea companiei X, ca recunoștință pentru particparea la cardașia pe banii publici.

                                                        APLAUZE

Teoretic zic.. și insist cu teoria: feriți-vă de toți cei din sistemul de sănătate care vă doresc binele in mod insistent sau abuziv. E o minciună, vă doresc banii, sunt lupii îmbrăcați în oi, de la femeia de servici, până la directori.  

Vor să vă facă proteze/orteze?
Asigurați-vă că nu dați banii unei companii care vă strică și bontul rămas ( bucata de carne și os care rămâne după o operație se numește bont )cu proteza care, poate nu vă e bună. (iar bani să vă luați alta nu aveți)
Proteza s-ar putea sa nu va fie buna pentru ca nu-i pasa nimanui, dupa ce-a incasat banii sa v-o si faca potrivita, e o munca foarte migaloasa conceperea de proteze/orteze.

 Vor să plătiți înainte de operație de exemplu: o plasă de hernie? (de preferat sa va indoiti de absolut orice produs sugerat autoritar de medici, atunci cand produsul vine la pachet cu numele unei firme de profil)
Întrebați foarte clar de unde este adusă plasa și cât s-a plătit pentru achiziționarea ei. Dacă e de proastă calitate există riscul să o plătiți la supra preț și să crăpați cu ea crăpată înăuntru.
Informați-vă din oricare alte surse ce produs e bun și de la care companie.

Vor să vă vândă in farmacie medicamente al căror preț sau nume vi se pare suspect?
Întrebați ce alte opțiuni au, sigur vă ascund opțiunea ieftină și eficace. Dacă ei nu au, incercați la următoarea farmacie, de preferat una independentă (adica una fara nume sonor, care nu apare in reclame si la tv).

Va oferă cineva un carucior cu rotile gratuit pe stradă?
Întrebați-vă cine ar face asta dacă nu ar avea alt interes ascuns?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s