De ce empatia românească este penibilă şi inutilă?

Mă gândesc de pe acum că marea majoritate dintre voi vă veţi opri din citit în momentul în care nu veţi aproba ceea ce scriu. Asta fără să priviţi în ansamblu tot raţionamentul care v-ar ajuta să înţelegeţi exact ce doresc să spun (nu ceea ce anticipaţi voi că voi spune).
Pac, deja există oameni care au închis pagina…. cunosc.
Îmi pare rău că nu vă pot spune niciodată ceea ce doriţi să auziţi. Nici măcar hateriţă nu pot să fiu pentru a alimenta partea nesănătoasă din fiecare. Diferenţa dintre mine şi cei care sunt citiţi, se face şi prin faptul că eu nu vreau cititori fideli pe care să-i mângâi la ego. Nu vă promit nimic, nu vă admir şi nu vreau să vă cuceresc. Nu este menirea mea.
Acum, că am făcut puţină lumina în modul în care abordez problemele, vreau să vă spun pe scurt o poveste legată de empatia pur românească.

Am o fostă colegă de liceu, o fată minunată cu care încă mai ţin legătura şi pe care o apreciez nespus. Să spunem că se numeşte Alexandra.
Alexandra e o femeie stabilă din punct de vedere financiar, căsătorită, frumoasă şi puternică. Nu îmi aduc aminte să o aud vaicarindu-se aiurea, ci mi-o amintesc ca pe o luptătoare care tace şi face.
Alexandra, cum e normal la vârsta pe care o avem, şi-a dorit ca familia să se mărească, şi a născut o fetiţă. Copilul în două luni de zile a murit, iar eu habar nu aveam despre acest aspect. La 3 luni după naştere m-a sunat.

A întrebat-o:

,,Alexandra, ce mai face copilul?”
Ea mi-a răspuns: ,,Masha, copilul nu mai este, a murit.”

În capul meu s-au derulat N replici, mă gândeam: oare ce trebuie să zic, să fac? Am ales să-i spun:
,,Îmi pare rău Alexandra, dar eşti femeie tânăra, mai faci altul când o să fie vremea. În rest cum mai eşti? Soţul ce mai face?”

Răspunsul a fost neaşteptat:

,,Masha îţi mulţumesc! Sunt atât de sătulă de oamenii care mă compătimesc, de oamenii care aduc asta în discuţie tot timpul…Oamenii respectivi, adică majoritatea, îmi reamintesc constant de pierdere şi nu pot să-mi iau gândul de la ea.

Îţi mulţumesc pentru că nu mimezi empatia, nu-mi spui că ştii cum este, nu mă întrebi dacă am nevoie de ceva. Am nevoie de prieteni, am nevoie să uit, n-am nevoie de lamentări ipocrite.

Îţi mulţumesc.”

Povestea mea, îmi aminteşte constant de ce s-a întâmplat în cazul Colectiv.

1. Încă o dată spun: Nu jelesc ce s-a întâmplat acolo. De ce?
Cathing_fire-katniss_quotes
Deoarece orice dezastru de tipul acesta poate fii preîntâmpinat dacă îi păsa cuiva în mod real!
Corupţia din România, spitalele groteşti din acesta ţară, nu au răsărit o dată cu incidentul de la Colectiv. Dacă populaţia care acum plânge, ar fi făcut ceva mai mult decât să ţipe, să se vaite, să arunce cu noroi, dacă toţi ne-am axa pe fapte, nu pe afecte (AFÉCT, afecte, s. n. 1. Reacţie emoţională, cu o desfăşurare puternică şi relativ de scurtădurată.),

atunci am preîntâmpina multe nenorociri. A ne văicări, a ne arăta mila pe care nu o cere nimeni, a boci ca nişte babe la un mormânt, ne va îndepărta tot timpul de atitudinea care ar fi utilă în a face ceva concret.
Un exemplu pe care l-am dat recent unui om care are impresia că sunt o fiinţă sadică, a fost următorul:

4e7e752b21add3537a3b7eeea57e36bf
,,În anul 2016 Bucureştenii sunt atenţionaţi de starea clădirilor Bucureştene în caz de cutremur. Dacă cutremurul din 1977 se va repeta, mii se oameni vor muri.
Această ştire o avem în prezentul 2016, o ştire care ar trebui să îngrijoreze REAL populaţia Bucureştiului.
Ce se întâmplă?
Ce s-a întâmplat de fiecare dată:,, Vom spune,  lasă că nu e cazul, ne păzeşte dumnezeu.”Sau: ,,Nu e treaba noastră, autorităţile să facă ceva.” Sau: ,,Eu nu am putere, o mâna de oameni decid soarta mea şi mie nu-mi convine, dar tac.” etc.
Îmi cer scuze, dac9761c476e76468c754f7f11c433b64bdă eu Masha, în cazul unui cutremur care să spunem că va avea loc în anul 2020 nu vă voi compătimi, nu voi plânge, nu voi pune lumanari pe străzi, ci voi arăta ceea ce am scris în 2016.  Asta doar în cazul, în care infrastructura oraşului nu va fi recondiţionată.

În caz contrar, da, îmi va părea rău.
Nu vă va conveni, dar ştiţi de ce? Pentru că e vina NOASTRĂ! A fiecăruia dintre noi care acum nu facem nimic real să ne ajutaţam pe termen lung.”

2. Voi cita un dialog public de pe facebook din care,

Cine vrea, va înţelege ce e de făcut şi unde este de fapt puterea:
”Doru Negru: Si pana la urma pe cine vreti primar ,pe Boc care nu facut nimic doar a umplut primaria de neamuri ,pe cei din PSD care sant toti Hoti cu dosare .Mai bine sa vina la putere unul care nu face parte din nici un partid vechi si poate avem norocul de a vedea cum neamurile lui Boc si toti idioti din PSD<PNL zboara cu cate un sut in CUR.
Masha Adriana cum n-a facut nimic? Ajuta-ma sa inteleg.

Doru Negru Ai vazut centrul cum arata,dar restul cartierelor?

Masha Adriana Am vazut ca suntem un oras unde It-ul este in floare si ofera locuri de munca BUNE! Am vazut o arena mare si frumoasa, festivaluri, concerte care aduc profit. Linii de tramvai, bicicletele si pistele de biciclete, statii automate de bilete de bus… si mai vin cu altele azi daca intereseaza pe cineva.

Masha Adriana In plus, omul este supus erorii. Nu vei gasi niciodata ceva perfect! Important este ca plusurile sa fie mai putine decat minusurile…

Doru Negru It -ul nu a fost adus de Boc,linia de tramvai sa facut la niste costuri exorbitante,statiile de bilete nu prea functioneza,biciclete ,ai vazut vreo bicicleta sau doar niste standuri prafuite iar cand sa iti faci abonament esti purtat la primarie cu zilele fiindca nu exista oameni capabili si altele

Doru Negru Nu spun ca nu sau facut lucruri bune,dar prea putine la cati ani de mandat are.Pacat,

Masha Adriana nu adus, facilitat. Imi pare rau ca-ti place si tie in mod tipic sa vezi numai raul din absolut orice. Lasa ca rezolva Alexa problemele… un om de calitate cel putin indoielnica. 😐

Doru Negru In toti acesti ani am trait in paralel in Londra,pur si simplu in 9 ani de cand muncesc acolo londra a explodat

Doru Negru La cluj Nimic

Masha Adriana stai stai. Am trait si eu in Norvegia…. dar acolo oamenii sunt diferiti comparativ de oamenii de aici. Norvegienii respecta legea, norvegienii nu tipa tot timpul, stiu ce inseamna reciclare, bun simt, un zambet, inteleg unde le este locul. Noi? Hehehehhe…. acest popor are o reala problema cu privire la autoritate si cu privire la auto-evaluare. Aici ne credem toti mai inteligenti decat restul, mai capabili, mai buni, mai stralucitori…pe cand… suntem niste tarani obositi fara educatie. Ma includ in ultuma afirmatie, iar daca citesti fara afecte nationaliste imi vei da dreptate. Nu conducatorii sunt buba… ci NOI!

Masha Adriana Cazul Bodnariu sau cum ii chema pe fanaticii care au pierdut copilul in Norvegia. Cat scandal intern… venit din partea unor oameni care nu inteleg cum functioneaza alt stat? Este exemplul cel mai bun in care idiotii se revolta, tipa, hulesc ceva ce nu inteleg, nu cunosc.

Doru Negru Exact, e foarte simplu ,respecti legea tarii respective si nimeni nu iti are treaba.

Doru Negru Da e adevarat si oamenii conteaza cel mai mult,dar ce faci in cazul in care ei nu sant in stare sa respecte legea,le-o impui.Ce ma deranjeaza din partea administratiei clujului este ca desi eu fac reciclare pe ei ii doare undeva

Masha Adriana Pai nu pe noi ar trebui sa ne intereseaze? Ei au facut ghenele respective… adica s-a aratat initiativa, de acolo mai avem si noi ceva de spus/facut. frown emoticon

Doru Negru Eu stau la casa ,vine masina de gunoi si imi ia ambele containere,cel menajer si cel cu reciclate,le arunca pe amandoua in masina la gramada ,la intrebarea de ce nu pune cele pt reciclare separat raspunsul a fost nu e treaba lor.Stii ce a spus primaria,vom lua masuri. stii ce fac inca dupa 2 ani le arunca la gramada

Masha Adriana Pai hai sa facem ceva practic. (poate sunt idealista) Hai sa ne adunam mai multi si sa mergem la primarie. Unul mai cu creier dintre noi sa scrie o scrisorica si sa stam acolo pana primim un raspuns. Nu ne ajuta cu nimic sa scriem aici.”

6f176beb14e10d95f916f62e7b684bef


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s