Fragilitatea moralităţii

Întâlnirea de acum câteva zile m-a făcut să realizez cât de rezistenţi sunt oamenii la schimbare chiar dacă este în dezavantajul lor.
Persoana pe care am cunoscut-o a încercat să-mi explice din răsputeri de ce ,,principiile morale” care dăinuiesc în timp sunt de apreciat, indiferent câte dezavantaje ne aduc.
Tipul a fost căsătorit timp de mulţi ani cu o individă care nu făcea sex cu el decât în concedii. Motivul susţinea ea, era faptul că tatăl i-a murit în timp ce se simţea bine, de acolo trauma şi refuzul de a mai face ceva în acest sens.
El a stat cuminte lângă ea ani de zile, fără a călca strâmb nici măcar o dată, până când ea şi-a găsit alt bărbat cu care a reuşit să treacă peste ,,traumă” şi-a iniţiat divorţul.
Amuzant, nu?
Ceea ce este mai amuzant este faptul că el nu a învăţat nimic din toată experienţa. Tipul nu consideră că şi-a irosit ani buni din viaţă lângă o femeie care şi-a bătut joc de el, se simte trist, dar în continuare susţine monogamia. Nu a contat că monogamia şi principiile i-au luat ani buni din viaţă şi poate o altă abordare l-ar împlini mai bine, el ştie una şi bună asemeni unui robot stricat.
Asemeni lui, mai conosc N indivizi. Oameni care datorită ,,principiilor morale”, datorită educaţiei au avut multe de pierdut, dar cu toată experienţa nu au învăţat nimic constructiv.
În general, indiferent de vârstă ne agăţăm de ceea ce ştim, ceea ce ne-a fost indus şi puţini dintre noi au tăria să 532923_691975604258966_4603206099647079475_nasculte, să observe şi să înveţe alte mecanisme pentru a se ajuta.
Cum spuneam în alte articole: Omul este dual, nu există om rău sau om bun, există numai circumstanţe.
Ideile fixe pe care fiecare dintre noi le avem, nu fac altceva decât să distrugă tot în jurul nostru. Lipsa de empatie sau dozarea ei ineficientă poate distruge frumosul, vorbele multe neînsoţite de fapte, sunt otrăvitoare pe teremn mediu sau lung. Vorbele au darul de a genera aşteptări, unele nu se vor materializa niciodată.
Tipul de care vă spuneam reprezintă tipul ,,bun,, în toată ecuaţia asta, dar pe de altă parte există şi tipul ,,rău”, care din cauza fricii nu-şi poate asuma frumosul şi respectul atunci când întâlneşte persoana oarecum potrivită.
Dacă prima categorie te va sufoca datorită fricii, a două categorie te va lasă baltă când ţi-e lumea mai dragă pentru că aşa s-a programat subconştient.
Fricile care ţin de pierdere sau de asumarea potrivită, distrug umanitatea şi dragostea din fiecare.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s