Din momentul în care am început să gândesc şi să văd omul şi viaţa în alt mod, am început să sufăr. Sufeream pentru că mi-a fost extrem de greu să găsesc persoane noi cu care să comunic în acelaşi limbaj.
Mi-am dorit mult să înţeleg anumite aspecte pe care le-am ignorat o viaţă (datorită comodităţii, fricii de eşec sau/şi de respingere, de a nu fi catalogată proastă sau pseudo-intelectuală etc.) dar nu găseam oameni cu acelaşi gen de interese, oameni capabili şi dispuşi să explice.
Weekendul acesta în schimb, a fost unul extraordinar pentru mine.
Am participat în Braşov la Conferinţa Raţionalilor, conferinţă a cărei temă principală a fost:
-Teoria evoluţiei, aplicaţii şi implicaţii în societatea actuală.-
După mulţi ani, m-am simţit ca la facultate. Am stat ore în şir în banca şi am ascultat ceea ce alţii aveau de spus.
A fost romantic de frumos pentru că, spre deosebire de facultate (unde doar eu şi Alex puneam întrebări, restul nedorind să se facă de râs admiţându-şi ignoranţa), la conferinţă oamenii vorbeau cu drag, răbdare şi compasiune faţă de cei care au pierdut câteva vagoane din trenul cunoaşterii raţionale.
În următoarele articole aş vrea să împărtăşesc o parte din informaţiile acumulate, să vă prezint fiecare invitat şi să discut despre contribuţia dânşilor adusă în sfera ştiinţei.
Vreau să-l prezint pe artistul plastic:
Eduard Constantin Olaru
Olaru Eduard este un Ieşean absolvent al Liceului de Arte – Octav Băncilă. A continuat facultatea George Enescu; specializarea arte plastice decorative şi design,, terminându-şi activitatea academică cu studii masterale.
Lucrarea de dizertaţie a domnului Olaru a fost coordonată de profesorul de grafică Dragoş Pătraşcu din cadrul Facultăţii de Arte şi a abordat tema – Arta tatuajului şi antropologia culturală-.
În momentul de faţă Eduard Olaru s-a specializat în paleoantropolgie.
Paleoantropologia (din Greaca Antică παλαιός (palaeos)”vechi, antic” şi ἄνθρωπος (anthrōpos) ”om, fiinţă umană” şi sufixul suffix λογία (logia) ”studiu”), este studiul formării şi dezvoltării caracteristicilor specifice omului şi reconstrucţia evoluţiei liniei de înrudire a familiei Hominidae (practic el doreşte să înţelegem de unde ne tragem ca specie şi cum am ajuns să arătăm în forma actuală).
Paleoartistul este persoana care ilustrează informaţia ştiinţifică şi recrează mediul, fauna şi flora din trecut, pentru a putea fi înţeleasă de către publicul larg.
Omul de ştiinţă oferă informaţiile pe care le află din fosile, din arheologie, genetică etc., iar paleoartistul reconstituie aceste informaţii în imagini.
Domnul Olaru se ocupă cu predispoziţie de studiul hominidelor, dar a lucrat şi pentru Parcul Dino din Râşnov realizând imagini cu dinozauri şi mamifere preistorice.
Pentru a reda cât mai fidel reconstrucţia craniilor strămoşilor noştri, Olaru ne spune că trebuie să stăpânească foarte bine anatomia umană şi cea a primatelor. Trebuie să acorde o importanţă deosebită parametrilor legaţi de grosimea ţesuturilor faciale şi de asemenea, trebuie să ţină cont de anatomia comparată mai ales în cazul speciilor intermediare din arborele evolutiv al omului (cele care fac trecerea dintre hominizii antici şi cei asemănători cu oamenii moderni).
Paleoartistul caută constant echilibrul care nu exclude nici logica şi care se bazează în special pe informaţiile oferite de oamenii de ştiinţă.
Având în vedere că în România acesta ştiinţă este încă la început, domnul Olaru îşi propune un proiect ambiţios care are la baza popularizarea informaţiei ştiinţifice, mai exact:
–Evoluţia speciei umane. –
Proiectul Descendenţei Omului (Proiect iniţiat de Olaru Eduard şi coordonat de profesorul Gheorghe Mustaţă) şi-a început activitatea în urmă cu 4 ani şi are la activ 2 expoziţii care circulă prin muzeele din ţară. Aceste expoziţii se compun dintr-o serie de planşe informative cu reconstrucţii anatomice ale speciilor de hominide care constituie arborele evolutiv al omului actual.
Apelez la ajutorul dumneavoastră în legătură cu proiectul care îşi propune popularizarea informaţiei ştiinţifice cu privire la evoluţia speciei umane.
Pentru progres este nevoie şi de achiziţionarea anumitor replici după craniile unor fosile, replici care vor fi expuse în cadrul expoziţiilor, şi cu ajutorul cărora conferinţele vor deveni mai atractive.
Ca proiectele sale să poată progresa armonios, echipa Proiectul Descendenţei are nevoie de ajutor prin prin sponorizari sau contribuţii financiare independente.
Pentru mai multe informaţii cu privire la activitatea proiectului pot fi accesate paginile:
https://www.behance.net/lineage-project
https://www.facebook.com/muzeuldescendentei.omului
https://www.sprijina.ro/cauze/descendenta-umana
Mulţumesc!