Unul dintre invitaţii conferinţei care m-a impresionat este: etolog (ETOLOGÍE- Disciplină care are ca obiect studiul moravurilor, al obiceiurilor popoarelor. 2. Ramură a biologiei moderne care studiază comportamentul, modul de viaţă al animalelor şi plantelor din punctul de vedere al dinamicii lor, urmărind interacţiunile dintre indivizi în cadrul aceleiaşispecii sau populaţii. – Din fr. éthologie.), doctor în biologie, trainer din Chişinău şi se numeşte:
Dorian Furtună
Domnul Furtună a publicat două cărţi: „Retorică în faţa morţii”, despre moartea oamenilor celebri, editată în 2007 şi prima carte de etologie umană şi psihologie evoluţionistă din Republica Moldova – „Homo aggressivus: De ce nu se opresc războaiele şi violenţa” (2015)
Ţin să specific faptul că ultima carte a dânsului este cea mai bine vândută carte ştiinţifică din ultimii 3 ani pe site-ul Bestseller.md şi cu siguranţă va ajunge virală în România.
Din surse sigure vă pot spune că se vor face eforturi deosebite ca această carte să fie accesibilă publicului larg anul viitor, în iarnă sau primăvară.
Domeniul dânsului de cercetare este etologia socială – dezvăluirea fundamentelor biologice/instinctuale ale comportamentelor sociale umane; iar la conferinţă ne-a explicat (în mare) cum ne ajută teoria evoluţionistă să înţelegem agresivitatea.
Nu voi vorbi aici despre conţinutul cărţii, poate o voi face după ce o voi citi, ci aş vrea să vă prezint mai mult percepţia mea vis-a-vis de persoana Dorian Furtună.
În primul rând, răsfoind cartea am observat un aspect interesant:
fiecare capitol are bibliografia proprie. Într-o lume în care toţi vrem să ne arătăm unicitatea prin metode ,,ortodoxe” (amuzantă zilcală) sau mai puţin ”creştine”, domnul Furtună ne sugerează clar că este un om documentat. Printr-o analogie logică înţeleg că este şi un om foarte citit, un om care inspiră încredere în ceea ce susţine, fiind mai puţin intuitiv şi mai mult un cercetător atestat. Faptul că nu şi-a atribuit în totalitate meritele pentru ultima sa carte îl face un om superior. Minciuna, fie ea menită să ne promoveze, denotă slăbiciune de caracter, slăbiciune în faţa propriei limitări. Apreciez lipsa plagiatului şi munca depusă în scopul cunoaşterii, mult mai mult decât lauda superficială de sine.
În altă ordine de idei, fiind trainer la rândul meu, de-a lungul conferinţei am observat că domnul Furtună are o postura demnă, este atent atât la imaginea fizică cât şi la stilul vestimentar. Tonul vocii se plia perfect pe acustica încăperii, iar faptul că nu a stat jos timp de 2 ore (aproximare subiectivă probabil), denotă deschidere către public, nu sugerează aere de superioritate (eu nu sunt elev, sunt adult care vreau să învăţ). Modestia, fericirea de pe chipul dânsului atunci când vorbea despre agresivitate, albine, triburi, sexualitate, etc. m-au făcut să înţeleg că tot ceea ce face, este din pură plăcere.
După conferinţă, domnul Furtună a fost deschis în faţa oamenilor, a fost zâmbitor şi prietenos. S-a purtat demn şi calm în faţa atacurilor, la fel cum s-a comportantat în faţa laudelor. Modestia este un cuvânt care-l face un om deosebit şi de calitate superioară. Nu a încercat niciun moment să-şi impună ideile, să se facă înţeles printr-o abordare agresivă, ci a fost politicos în faţa criticilor şi a încercat să se explice. Încă o dată, domnul Furtună a demonstrat că este trup şi suflet implicat în proiectele sale.
De ce mi-ar plăcea să mă asociez cu domnul Furtună? Pentru că şi eu susţin la rândul meu faptul că violenţa nu se naşte din neant, că agresivitatea este un obicei barbar izvorât din frustrări trecute, pentru că şi eu (instinctiv) am observat ceea ce domnul Furtună a documentat ştiinţific în 660 de pagini. Apreciez oamenii care fac un bine umanităţii întrebându-se: ,,De ce?” şi apreciez mai mult omul care îşi documentează ,,instinctul” aducând-ul în sfera ştiinţei.
Îndemnul meu este să achiziţionaţi cartea atunci când va fi disponibilă şi la noi în ţară, să vă uitaţi la interviurile dânsului, să îi urmăriţi site-ul personal şi veţi deveni oameni mai bogaţi.
Aici vă ofer câteva linku-ri care ar putea să vă ajute.
Mulţumesc