Datorită declaraţiei de ieri a preşedintelui american ales – Donald Trump JR., ţin să trag un semnal de alarmă. Semnal care, din păcate nu-i priveşte doar pe americani ci şi pe noi, românii.
Ceea ce mulţi nu doresc/pot/vor să observe, sunt semnele tot mai evidente care duc spre încălcarea libertăţilor omului.
The 14 Defining Characteristics Of Fascism sau: Cele 14 caracteristici de bază ale fascismului.
După o analiză atentă a regimurilor fasciste (Hitler, Stalin, Mussolini, Franco, etc.) doctorul Lawrence Britt a descoperit 14 caracteristici definitorii comune tuturor regimelor fasciste.

1. Naţionalismul continuu.

,,Libertatea ne cheamă. Uniţi vom sta. Omeni care-şi iubesc ţara nu pentru că este grozavă, ci pentru că este a lor. Libertate şi justiţie pentru toţi. etc.”
2. Dispreţul pentru recunoaşterea drepturilor omului.
Din cauza fricii generate de duşmani şi din dorinţa de securitate, oamenii din regimurile fasciste se lasă convinşi că drepturile omului pot fi ignorate în anumite cazuri, din cauza „nevoii”. Oamenii vor avea tendinţa de a se uita în altă parte sau vor aproba: tortura, execuţiile sumare, asasinatele, încarcerarea pe termen lung a prizonierilor etc.
5. Sexismul rampant.
Guvernele naţiunilor fasciste tind să fie aproape exclusiv dominate de bărbaţi. În conformitate cu regimurile fasciste, rolurile tradiţionale de gen sunt mai rigide. Divorţul, avortul şi homosexualitatea sunt suprimate, iar statul este reprezentat în calitate de gardian final al instituţiei familiei.
-Nu am comentarii, ceea ce se întâmplă la noi în ţară şi nu numai, este un exemplu grăitor.
6. Controlul Mass-Mediei.
Uneori, mass-media este controlată în mod direct de către guvern, dar în alte cazuri, mass-media este controlată indirect de reglementări guvernamentale, sau purtători de cuvânt şi directori. Mai ales în timp de război, cenzura este un aspect foarte comun.
-Acest aspect, precum şi cele de la punctele 1,2 şi 5, mă duc cu gândul la România zilelor noastre.
7. Obsesia pentru securitatea naţională.
Frica este folosită ca un instrument de motivare de către guvern asupra maselor. (filmul de la punctual 4.)
8. Religia şi guvernul sunt întrepătrunse.
Guvernele naţiunilor fasciste tind să folosească religia, cea mai comună în naţiune, asemeni unui instrument de manipulare a opiniei publice. Retorica religioasă şi terminologia este comună din partea liderilor guvernamentali, chiar şi atunci când principiile majore ale religiei sunt diametral opuse cu acţiunile guvernului.
– Acesta este un punct cheie în manipulare. Îmi pare rău să o spun public:
Omul nu este atât de inteligent şi de independent precum ne face plăcere să credem. În general, omul are nevoie de religie pentru a nu-şi asuma direct reponsabilitatea asupra acţiunilor sale. Este mai uşor să credem într-o forţă superioară care ne domină acţiunile şi faptele, decât să ne asumăm intreaga responsabilitate pentru ceea ce suntem/facem/gândim.
Religia se poate interpreta în multe sensuri şi poate fi folosită în diferite scopuri, fiind practic o iluzie uşor modelabilă de cei mai evoluaţi dintre noi.
Religia împreună cu politică pot reprezenta o armă reală. Manipularea omului prin ideologii religioase este cel mai facil aspect al manipulării.
9. Puterea corporativă este protejată.
Aristocraţia industrială şi de afaceri a unei naţiuni fasciste de multe ori este cea care a pus liderii guvernului în putere, creând o relaţie mutual benefică relaţiei între guvern şi puterii elitiste.
-Nu am ce adăuga.
10. Puterea de muncă este suprimată.
Deoarece puterea de organizare a muncii este singura ameninţare reală pentru un guvern fascist, sindicatele sunt fie eliminate în întregime, sau sunt grav suprimate.
11. Dispreţul pentru Intelectuali şi artă.
Naţiunile fasciste tind să promoveze şi să tolereze o ostilitate deschisă referitoare la învăţământul superior şi mediul academic. Nu este neobişnuit pentru profesori şi alte cadre universitare să fie cenzurate sau chiar arestate.
– Este şi normal să denigrezi clasa intelectuală atâta timp cât tu eşti un om obişnuit, needucat, necizelat, necitit. În momentul în care, nişa din care faci parte este clasa de jos sau cea medie, tu nefiind capabil să te introduci natural în clasa superioară: începi să urăşti ceea ce te depăşeşte.
În plus, cu cât omul studiază mai mult, cu atât devine mai conectat la realitate şi refuza propaganda. Un om cu studii este mai greu manipulabil decât unul îndobitocit.
12. Obsesia crimei şi a pedepsei.
Sub regimurile fasciste, poliţiei sunt date puteri aproape nelimitate de a pune în aplicare legea. Oamenii sunt adesea dispuşi să treacă cu vederea abuzurile poliţiei şi chiar renunţă la libertăţile civile în numele patriotismului. Deseori există o forţă de poliţie naţională cu putere practic nelimitată în ţările fasciste.
– Legea trebuie respectată. Personal sunt dezgustată de poporul din care fac parte datorită acestui motiv: – Poporul român nu ştie ce înseamnă respectarea legilor.
Problema reală survine atunci când puterea poliţiei devine una aproape absolută. Acest aspect nu se întâmplă (în general) peste noapte ci gradual, periculos de gradual.
13. Nepotismul şi corupţia.
Regimurile fasciste aproape întotdeauna sunt guvernate de grupuri de prieteni şi asociaţi care se numesc reciproc în poziţii guvernamentale. Ei îşi folosesc puterea şi autoritatea guvernamentală pentru a-şi proteja prietenii şi familia de responsabilitate.
– Aici iaraşi nu am ce comenta. Ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în România este de la sine grăitor.
14. Alegerile frauduloase.
Uneori alegerile din ţările fasciste sunt un fals complet. Alte alegeri ori sunt manipulate prin campanii împotriva candidaţilor opoziţiei, utilizarea legislaţiei pentru a controla numărul de voturi sau frontierele politice raionale, şi manipulare mass-media. De asemenea, naţiunile fasciste folosesc de obicei pentru a manipula sistemele judiciare sau de control al alegerilor.
O domnişoară drăguţă care sumarizează în 4 minute fascismul.
Din nou, semnele pe care le observăm azi în lume ar trebui să ne îngrijoreze.