Mulţi specialişti se îngrijorează tot mai tare din cauza părinţilor care refuză să-şi vaccineze în mod corespunzător copiii.
În momentul de faţă, vaccinurile administrate la vârste fragede, previn 26 de boli infecţioase, iar neadministrarea lor poate provoca epidemii în masă.
Orice proaspătă mămică trebuie să ştie că variola a fost complet eradicată în lume datorită vaccinurilor, iar poliomelita este în curs de eradicare.
Ideal ar fi ca toţi copilaşii să beneficieze de vaccinuri, pentru ca în câţiva ani să putem scapa definitiv de boli precum: hepatita, menigita, difterie, rujeolă, tetanos.
În rândul copiiilor din ziua de astăzi speranţa de viaţă este mult mai mare comparativ cu cea de acum 20 de ani, iar acest lucru se datorează strict vaccinării. Mulţi medici consideră vaccinul ca fiind „un miracol al medicinei moderne”.
Având în vedere că majoritatea părinţilor care refuză vaccinarea se informează din surse mai puţin credibile de pe internet, Alexandru Rafila – preşedintele Societăţii Române de Microbiologie declară că:
,,Informarea cu privire la problematica imunizării trebuie să fie realizată exclusiv din surse credibile, de către profesionişti în domeniul medical sau de către persoane instruite în acest sens. Atragem atenţia că reticenţă cu privire la utilitatea vaccinării este cauzată de multe ori de o informare eronată sau incompletă, alimentată de surse neavizate”
Vaccinarea trebuie întotdeauna efectuată după o consultaţie la medicul curant. El va decide dacă este cazul administrării vaccinului, după care va evalua starea de sănătate a copilului.
În cazul în care copilul suferă de vreo afecţiune, consultaţia se va reprograma.
Mulţi dintre părinţii moderni aleg să nu-şi vaccineze copilul, astfel punând în pericol cu bună ştiinţă copiii din jurul celui nevaccinat. Miturile legate de riscul la care ne supunem copiii atunci când îi vaccinăm pot fi combătute cu uşurinţă ştiinţifică.
- Zvonul cum că vaccinul împotriva rujeolei provoacă autism a fost infirmat de către Psihiatrul Bryan King – Univeristatea Washington. El afirmă: ,,Mii de studii efctuate pe eşantioane de sute de mii de copii în ţări diferite, arată că numărul celor vaccinaţi care suferă de autism nu diferă de numărul copiilor nevaccinati care suferă de acelaşi sindrom.” Concluzia este clară: vaccinul ROR nu duce la autism.
2. Este un fals să credem că alăptarea ţine loc vaccinării. Copiii sunt protejaţi de laptele matern doar pe perioada alăptării, după această perioada imunitatea şi-o dobândesc oriprin boală naturală ori prin vaccinare.
3. Prof. Maria Luminos combate bârfa conform căreia mercurul este prezent în stare pură în vaccin. El se găseşte sub o formă numită tiomersal şi are calitatea de a proteja copilul de bacterii, iar efecte adverse datorită lui nu există.
Cu toate dovezile ştiinţifice, trendul nevaccinarii a luat o amploare considerabilă iar unele ţări printe care ar fi: Franţa, Italia, Belgia îşi pedepsesc cetăţenii care refuză să-şi vaccineze copilul. Această practică fiind încadrată în categoria ,,rele tratamente aplicate minorului.’’