Populismul, elitele și retorica politică românească

Elitele și intelectualii români au o mare vină în toată mizeria politică/ socială actuală. Elitele nu au dorit niciodă să exprime direct faptul că țara aceasta NU merge bine și să puncteze exact ceea ce nu funcționează (la infinit). Nu au venit  să explice public soluțiile și au diminuat impactul acestora în timp.

Pe fondul tăcerii intelectualilor, PSD a reușit în toți acești ani, să înrădăcineze în sufletele și mințile românilor o mentalitate în esență comunistă și limitativa.

Oamenii de rând s-au prins că ceva nu funcționează (indiferent de vorbele relativ tehnice ale elitelor) și se simt revoltați pentru că au fost prostiți până și de intelectualii care erau oarecum obligați să-i ajute și să-i ghideze.

In prezent, a slăbit încrederea populației în elitele multor zone a lumii (Iohannis, Obama, Macron, Merkel, etc) și oameni asemni lui Orban, Dragnea, Trump, partidul PIS în Polonia, etc. au canalizat toată slăbiciunea populației în ură fățișa și furie față de intelectuali/elite legându-i de anumite aspecte sociale disfuncționale.

Tragedia momentului constă în faptul că oamenii sunt mai predispuși să creadă prostii legate de  statul paralel, de homosexualii care fură copiii, de imigranții care vor dormi cu noi în pat și de musulamnii care ne vor obliga să ne rugăm la Allah, etc. decât să-și digere realist problemele cu care societatea fiecaruia se confruntă.

political-rhetoric-the-art-of-persuading-citizens-to-become-outraged-about-people-they-have-never-met-and-subjects-they-do-not-understand-d9f51Acest lucru a devenit posibil doar pentru că oamenii care dețin acum puterea (prin mijlocare democratice și mai puțin democratice), au învățat s vorbească în limba celor care se simțeau lăsați în afara sistemului. Oamenii de la putere, în general nu trăiesc printre oamenii pe care îi reprezintă, dar  învăța cum să le vorbească mulat pe nevoile lor, mimând empatia și ajutorul. (1. populism)

România a ajuns în această situație sumbră atât politică cât și socială, pentru că de-a lungul a 28 de ani, oamenii au fost dezamăgiți de elitele care s-au perindat între mandatele celor de la PSD. (2)

PSD-ul în toate formele sale, a fost deținut dei 1% dintre noi, de oameni care-și învârt banii între ei (spălări de bani, prin diverse instituții, etc) asemeni unei bănci.  dragnea-usl-610x300

Sistemul pe care ei l-au generat în România funcționează pe banii noștri, bani care intră în buzunarele lor și revin uneori populației sub formă de pomeni. 44394702_314038049387162_3691336816805281792_n
Există și au existat momente în care poporul se prinde că e prostit și încearcă să aducă oameni onești în guvern, să schimbe sistemul care-i sărăcește.

 

 

Oamenii onești, o data ajunși în guvern se prind că nu au banii necesari pentru a ajuta (banii fiind păziți de cei din PSD și prin relațiile lor) și inevitabil trebuie sa ia o perioadă din banii poporului pentru a redresa economia pe termen lung.

În momentele dureroase pe care le implică tranziția, populația și așa amărâtă, umilită prostită de PSD, nu poate înțelege de ce noii aleși care au promis și ei marea cu sarea, încep să le subtieze la randul lor veniturile.
Datorită fricii și a perspectivei durerose, populația decide subit că PSD era mai bun.

Pe fondul slăbirii populației, PSD oferă din nou pomeni, promite oamenilor că o vor duce mai bine și din nou revin la putere.

Democrația nu este amenințată neapărat de cei din PSD pe care deja îi cunoaștem, ci de oamenii care nu îndrăznesc să caute și să explice soluții viabile, alternative PSD-ului.
În momentul de față, niciun partid politic nou nu poate face față pe termen lung moștenirii PSD pentru că nu au învățat încă, cum funcționează în realitate sistemul românesc.

(1) Populism

2) Istoria PSD 1990-2017 şi nu numaiIstoria PSD 1990-2017 şi nu numai


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s