Lupta pentru România – Raționament dincolo de culoarea politică

Untitled-2

Un amic m-a rugat să explic de ce îl susțin pe Klaus Iohannis în lupta pentru președinție, în detrimentul candidatului Paleologu.
Voi încerca  scot în evidență câteva argumente pe care le consider de bun simț politic în această luptă:

 

1. În sfera politică este mult mai utilă mintea strategică, matematică, după care  mintea filosofică. În orice război, strategia e prioritară retoricii filosofice.

Klaus Iohannis a demonstrat timp de 4 ani,  într-un mod cât se poate de practic faptul că este un lider de țară potrivit, abordând o strategie politică cu bătaie lungă. ,,Vorba multă sărăcia omului,, se aplică în cazul lui Iohannis, un profesor de științe exacte, profesor care se mulțumește în mod evident cu rezultate clare, palpabile, nu doar cu relativismul limbajului.

Spre deosebire de omul politic Iohannis, profesorul de filosofie Paleologu știe că atuul sau în această luptă este retorica și oratoria.

Trecutul politic al domnului Paleologu nu este unul memorabil, fiind unul de  scurtă durata și semi anonim pentru mulți dintre noi. Probabil puțini își amintesc faptul că dânsul a fost deputat de Bucrești în Parlamentul României și ministru al culturii în Guvernul Emil Boc prin 2008.

srtrt379378

Spre deosebire de Klaus Iohannis care a avut o carieră politică consistentă și fără întreruperi, Paleologu anunță în 2014 faptul că demisionează din PD-L și se alătură partidului Mișcarea Populară. Aceste ,,rebeliuni politice,, și funcții care nu s-au finalizat cu nimic memorabil, automat îl clasează pe rezilientul și loialul Iohannis pe primul loc.

A nu te da bătut și a nu abandona nava atunci când greutățile te copleșesc, este o dovadă de tărie de caracter și de superioritate.

2. De ce apare acum Theodor Paleologu la toate emisiunile Radio/TV?

Atunci când mânuiești partea lingvistică, dar nu ai un trecut care să te susțină în luptă,  nevoia vorbitului în public se accentuează.  Pe tema dezbaterilor, Paleologu câștigă detașat, dar asta doar datorită conjuncturii în care Klaus Iohannis este o persoană introvertită care și-a demonstrat potența politică în ultimii 10-15 ani.

Klaus Iohannis este o forță și un nume politic cu rezonanță absolută (care poartă cravată albastru de cleștar), pe când… Paleologu abia acum începe să își arate pontențiala puterea în acest sens.
dh1wkf1xuaahab4_41211500
Oratoria este un aspect superior uman, un aspect util și în politică, dar nu suficient pentru postul de președinte.

3. Atât Klaus Iohannis cât și Theodor Paleologu sunt doi oameni ,,superiori”.

Problema intervine atunci când dorim să atașăm cuvântul -politic- sintagmei ,,om superior,,. (Superior în actorie tuturor candidaților poate este Diaconu, dar asta nu îl va recomanda NICIODATĂ pentru un post de președinte al României.)

Dintre cei 2 candidați despre care am discutat, doar Klaus Iohannis a demonstrat faptul că este un om politic superior pentru România.

Votul politic trebuie asumat politic, nu filosofic sau actoricesc.

Mulțumesc.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s